Een turbulente editie van het Van Dale Woord van het Jaar

20 december 2022

De laatste jaren zijn online verkiezingen in toenemende mate een prooi voor fanatieke groepen in de samenleving, en die groepen weten zich ook steeds beter te organiseren via social media. In de afgelopen jaren hebben we de beveiliging al flink opgeschroefd om te voorkomen dat er via bots of met fake e-mailadressen gestemd kan worden. 

In oktober 2022 werden we opgeschrikt door het nieuws dat de NS Publieksprijs niet uitgereikt kon worden, omdat men geconstateerd had dat het (online) stemproces op grote schaal was gemanipuleerd. Voor Van Dale en Firmaq was dit aanleiding om de beveiliging van ons eigen stemproces nog eens goed tegen het licht te houden.

Begin november - met nog maar 5 weken te gaan - hebben we besloten dat elke stem via de e-mail bevestigd moet worden. In eerdere edities deden we dit bewust niet, om de drempel zo laag mogelijk te houden. Eind november hoorden we dat de Top 2000 van de NPO hetzelfde besluit had genomen, mede naar aanleiding van het nieuws over de NS Publieksprijs.

In enkele weken tijd hebben we de software aangepast en flink getest, waarbij we ook diverse stresstests hebben uitgevoerd met gespecialiseerde tools (o.a. K6 van Grafana). Na de start op 6 december zagen we de verificaties snel binnenlopen en al snel bleek dat circa 90 procent van de binnengekomen stemmen netjes bevestigd werd.

Op 20 december is de uitslag bekend gemaakt: klimaatklever is het Van Dale Woord van het Jaar 2022. We kunnen terugkijken op een turbulent maar succesvol project. En het is natuurlijk altijd leuk om het resultaat van alle inspanningen terug te zien op het NOS Journaal.

alt

Sybrand Hoeksma

Sybrand Hoeksma is senior webdeveloper. Daarnaast is hij een gepassioneerd zeiler en jazzmuzikant.